autor: František Hobizal.
Těstoviny (pasta) jsou všeobecně a nutno dodat že právem, považovány za zdravou potravinu. V Itálii jsou těstoviny považovány za národní pokrm, a podle některých zdrojů byly do Itálie dovezeny až z daleké Číny. K velkému rozmachu těstovin došlo v 18. století vynalezením lisu na potraviny, a také ve století dvacátém, kdy se výroba těstovin značně urychlila zavedením elektřiny.
V současné době jsou těstoviny velmi oblíbenou přílohu po celém světě, a to především svou rychlou přípravou a širokému využití. Jsou vhodné jako příloha k různým omáčkám a masu, teplé i studené saláty , dají se plnit (houby, maso, špenát atd.), připravují se z nich slaná i sladká jídla.
Těstoviny s lososem
Ingredience
400 g těstovin penne
sůl, pepř
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
2 čerstvé filety z lososa
150 g rukoly
1–1,5 kelímku zakysané smetany
kůra z půlky citronu, jemně nastrouhaná
Postup přípravy
Krok 1
Penne uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu.
Krok 2
Mezitím v pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olivový olej a pak na něm pět minut z každé strany opečte lososa.
Krok 3
Osolte ho a opepřete.
Krok 4
Lehce zchladlého lososa natrhejte na kousky. Penne sceďte, prokapejte olivovým olejem, osolte a smíchejte s rukolou, zakysanou smetanou a citronovou kůrou.
Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/testoviny-s-lososem/
Facebook komentáře