autor: František Hobizal.
Mascarpone
Mascarpone svou konzistencí připomíná naše pomazánkové máslo, mnoho lidí ale neví, že to je ve skutečnosti jemný, krémový sýr vyráběný ze smetany. Pochází z Lombardie, ale dnes se vyrábí po celé Itálii a začíná být oblíbený i jinde ve světě, zejména jako přísada do dezertů (zejména Tiramisu).Mascarpone je bílé barvy a pokud je čerstvý, tak voní jako smetana. Dnes lze běžně zakoupit i u nás v obchodě, tak vyzkoušejte například tento recept na chutný desert, Tiramisu.
http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/tiramisu-s-mascarpone/
Tiramisu s mascarpone
Ingredience
• 1 balíček vanilkový cukr
• 2 lžíce cukr moučka
• 250 g mascarpone
• 2 balíčky dlouhé cukrářské piškoty
• 3 ks vejce
• 1 kelímek smetana ke šlehání
• NA OZDOBU:
• holandské kakao
Postup přípravy
Krok 1
Žloutky vyšleháme s mletým cukrem a lžící horké vody do pěny. Poté přidáme mascarpone a ručně vyšleháme v hladký krém.
Krok 2
Šlehačku vyšleháme se lžící vanilkou ovoněného moučkového cukru (nebo s 1 balíčkem vanilkového cukru). Z bílků vyšleháme sníh. Ke žloutkové směsi přidáme bílky a šlehačku a lehounce vymícháme krém.
Krok 3
Formu vyskládáme piškoty. Ty přelijeme vychladlou černou kávou smíchanou s alkoholem (rum, vodka, likér). Piškoty potřeme krémem. Můžeme zasypat kakaem. Dáme další vrstvu piškotů a opět potřeme zbylým krémem. Důkladně zasypeme kakaem.
Krok 4
Tiramisu s mascarpone dáme odležet do lednice alespoň na 12 hodin uležet. Je to potřeba, aby krém dobře ztuhl a držel tvar.
Facebook komentáře