autor: František Hobizal
Na našem jídelníčku by měly mít pevné místo ryby. Vedle mořských také sladkovodní druhy. Průměrný Čech ročně sní necelých 6 kilo ryb, což je žalostně málo. Správně by mělo být rybí maso servírováno alespoň 2x týdně. Rybí maso obsahuje víc živin, než kterékoliv jiné. Nedostatečnou konzumací se Češi připravují o významnou dávku bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód, rybí tuk (zdroj omega-3 mastných kyselin) a další.
Udělejte něco pro své zdraví a zařaďte do svého jídelníčku ryby i mimo Vánoce. Zkuste si udělat například tohoto výborného pstruha.
Ingredience
- 2 ks chlazeného pstruha
- hladká mouka
- máslo
- sůl
- pepř
- kmín
- petrželová nať
Postup přípravy
Krok1
Pstruhy vykucháme, dobře očistíme od šupin a dobře nasolíme. Necháme odležet asi hodinku v chladu. Pstruhy poté opláchneme od soli a opětovně okořeníme, lehce solí, pepřem a celým nebo i drceným kmínem. Takto okořeněnou rybu lehce obalíme v hladké mouce a položíme na plech s pečícím papírem, který jsme si předtím potřeli trochou másla.
Krok2
Jakmile jsou pstruzi uloženi, tak do břišní dutiny vložíme po jedené snítce petrželové a libečkové nati. Pstruhy dáme péct do rozpálené trouby, dokud se ze spodní strany neopečou do zlaté barvy. Poté opatrně otočíme a na každého pstruha položíme plátek másla. Dopečeme do zlatova i druhou stranu ryby a podáváme s máslovou zeleninou jakožto jedinou přílohou.
Krok3
Máslovou zeleninu si připravíme během pečení, a to tak, že různé druhy zeleniny (cuketa, paprika, rajče, mrkev, řapíkatý celer) si nakrájíme na stejně velké nám vyhovující tvary (kostky, nudličky) vhodný je i hrášek a kukuřice a na pánvi ve které rozpustíme lžičku másla, zvolna malou chvilku opékáme. Posolíme, opepříme a podáváme s rybou.
Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/pstruh-se-zeleninou/
Facebook komentáře