autor: František Hobizal.
Jablečný závin nebo-li štrůdl sice původně pochází z Rakouska. Stal se ale nedílnou součástí jídelníčku i v jiných zemích hlavně východoevropských a středoevropských, včetně České republiky. Jiné zdroje dokonce uvádějí, že jablečný závin do Evropy přivezli Turci ve středověku při svých nájezdech.
Myslím, ale že v současné době je to již „česká klasika“, kterou nám pekly již naše babičky. Do Jablkového závinu se hodí přidat i vlašské ořechy a rozinky. Hlavně vlašské ořechy mu dají úplně jiný rozměr. V cukrárně je běžné, že se závin podává se šlehačkou nebo i se zmrzlinou. Jablečný závin se šlehačkou je velmi dobrá volba.
Podzimní štrůdl z listového těsta
Ingredience
1 balíček listového těsta
4 ks jablek
skořice
cukr krystal
1 vejce
cukr moučka
rozinky, ořechy dle chuti
Postup přípravy
Krok 1
Balíček listového těsto rozdělíme na dva kusy a rozválíme na pomoučeném vále do tenka.
Krok 2
Jablka nakrájíme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s ořechy a rozinkami a položíme na těsto – necháme si alespoň 2 cm z jednoho okraje volné. Posypeme skořicí a cukrem.
Krok 3
Těsto zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě 20 min při 200°C. Hotový štrůdl můžeme posypat moučkovým cukrem.
http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/podzimni-strudl-z-listoveho-testa/
Facebook komentáře