autor: František Hobizal.
Popularita hovězího masa, které v šedesátých letech tvořilo drtivou většinu jídelníčku v Evropě pomalu klesá. Nahrazuje ji vepřové a už také drůbeží maso. Zvláště v západních zemích.
Žebříčků největších konzumentů ale překvapivě nevládnou američtí milovníci hamburgerů a steaků. Na prvním místě jsou Lucemburčané (43,8 kg). Na druhém místě jsou Spojené státy a třetí je Austrálie. Češi jsou na tom o poznání hůře se spotřebou cca 8kg hovězího masa na jednoho obyvatele ročně.
Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.
Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci.
Nejdražší světové hovězí pochází z japonského Kóbe. Krávy dostávají pečlivě kontrolovanou stravu obohacenou o sojové boby a pivo a denně jsou masírovány, aby jejich maso bylo jemnější. Hovězí Kóbe má až třikrát více tuku než maso ostatních masných plemen a je ceněné pro jemnost a delikátní mramorování masa.
Ingredience
• 450g zadního hovězího masa, nakrájeného na nudličky
• 225g fazolových lusků
• 1 cibule, rozkrájená na osminky
• 3 stroužky česneku
• 25g nesolených kešu oříšků
• 25g bambusových výhonků z konzervy
• 125ml hovězího vývaru
• 4 lžičky škrobové moučky
• 3 lžíce sójové omáčky
• 3 lžíce oleje
• 2 lžičky sherry
• 4 lžičky vody
• sůl, pepř
Postup přípravy
Krok 1
Nejprve si připravíme marinádu z 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžic sójové omáčky a 1 lžíce oleje. Maso promícháme s marinádou a necháme alespoň 30 minut marinovat v lednici.
Krok 2
V předehřátém woku rozehřejeme olej, přidáme česnek, cibuli, fazolky, oříšky, bambusové výhonky a 2-3 minuty zprudka smažíme.
Krok 3
Maso vyjmeme z marinády a necháme okapat, přidáme do woku a smažíme 3-4 minuty.
Krok 4
V misce smícháme sójovou omáčku, sherry a hovězí vývar. V jiné misce smícháme škrobovou moučku s vodou a přilijeme do první misky. Tuto směs přilijeme do woku a přivedeme k varu. Za neustálého míchání povaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a pepřem.
Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/hovezi-s-fazolkami/
Facebook komentáře