autor: František Hobizal.
Rebarbora je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny. Její chuť je kyselá, poznáte ji podle krvavě rudých stonků. Obsahuje kyselinu listovou, potřebnou pro naši krev a činnost mozku a nervů.
Jaké jsou její další pozitiva? Obsahuje nadprůměrné množství vápníku. Vysoký obsah draslíku pomáhá zase odvodňovat organismus.
Je bohatým zdrojem vlákniny, která váže tuky, detoxikuje tělo, podporuje činnost střev a potlačuje zácpu. Používá se i na výrobu vlasového tonika! Listy se používají k léčbě popálenin a různých poranění.
Tato zelenina se často používá i jako přísada do koláčů, pro její nezaměnitelný nakyslou chuť.
Ingredience
- 5-6 stonků rebarbory
- 150 ml mléka
- 180 g másla (90 g těsto a 90 g drobenka)
- 280 g cukru (180 g těsto a 100 g drobenka)
- 2 žloutky
- 250 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
Postup přípravy
Krok 1
Ušleháme žloutky s cukrem a máslem, přidáme mléko, hladkou mouku a kypřící prášek. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Krok 2
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky a rovnoměrně poklademe na těsto. Potom si z 200 g polohrubé mouky, 90 g másla a 100 g cukru krupice uděláme drobenku, kterou posypeme celý koláč.
Krok 3
Koláč pečeme 20 až 30 minut ve vyhřáté troubě na cca 160-170°C, Přejeme dobrou chuť.
Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/rebarborovy-kolac-s-drobenkou/
Facebook komentáře