V kuchyni není zajímavých barev a chutí nikdy dost, to vám řeknou kuchaři snad ze všech zemí světa. Ti, kteří pocházejí z jižněji položených oblastí, obvykle preferují olivový olej a mají k tomu celou řadu pádných důvodů. Není to vždy jen o potěšení z výborné chuti, olivy nabídnou přínos i pro zdraví všech labužníků, kteří dali vale jiným variantám olejů vhodných pro pečení, dušení nebo smažení. Zkuste to také! Někdy stačí jenom pár kapek a připravované jídlo může být úplně jiné. Zajímavější, plnější aromatičtější, zkrátka a dobře zažijete dosud nepoznané.
Dejte v kuchyni šanci opravdu silné chuti
Může být opravdu různorodý a na své si přijdou všichni, kdo milují jemnou chuť nebo naopak dávají přednost něčemu trochu jinému. Extra panenský olivový olej vyžaduje pečlivý výběr a ochutnávka je teprve zlatý hřeb. Měli byste vědět, odkud produkt pochází, jaká je jeho acidita a kolik činí podíl polyfenolů, látek, o kterých se v posledních letech mluví stále více. Dobrým tipem na vyzkoušení v kuchyni pak může být právě španělská Cornicabra. Silná chuť, aroma mandlí a jablek, výtečná kombinace s rýží i dušeným masem. Máte v oblibě pečené jehněčí, které je ve Španělsku velkým favoritem? Stačí si jen připravit ingredience, protože právě tato olivová lahvička vám pomůže s přípravou na jedničku.
Úbeda je centrem pro olivové znalce, jde o město, které zbohatlo na produkci tekutého zlata už před mnoha staletími. Poprvé tady s olivami začali už Féničané, všimli si totiž příhodných podmínek pro pěstování této plodiny. A byla to velmi dobrá sázka, protože dnes region Jaén zaplní asi pětinu světového trhu s olivovým olejem. Vzhledem k tomu, jak je vlastně velký v porovnání s jinými tradičními regiony, jde o jedinečný úkaz kvality půdy a píle pěstitelů v jednom. Podívejte se do Španělska, kde je prémiový olivový olej jedničkou v kuchyni. Na olivum.cz pak najdete i zástupce z Itálie nebo Řecka, nabízí se i chorvatské dobroty.
Facebook komentáře