Vyšetřování začali na západě Norska, kde je ve venkovských oblastech mnoho rybích farem, které se zabývají umělým chovem lososů. Novináři se setkali s norským aktivistou, ekologem a zakladatelem Svazu ochránců přírody Norska, Kurtem Oddekalvom, který považuje za pobuřující skutečnost fakt, který se skrývá pod vodami fjordů.
Kurt Oddekalv již dlouhodobě vede válku s farmami, které chovají uměle lososy v Norsku. Vyprávěl šokující podrobnosti o jejich práci.
“V Norsku je situace s rybami katastrofální. Ryb je příliš mnoho: na takové malé farmě chovají i 2 miliony kusů. Ryby jsou nemocné, nyní je již možné hovořit o pandemii: nekróza slinivky a nakažlivá chudokrevnost lososů už zachvátila celé Norsko, ale skrývají to před veřejností”.
Aktivisté sledují velké rybí farmy posledních deset let, drží je pod kontrolou a shromažďují důkazy. Mají v rukou záznamy, které ukazují jak pracovníci rybích farem lijí do vody silný pesticid, který má neurotoxické účinky.
“Oni sami musí nosit masky a ochranné obleky, aby se chránili před chemikáliemi na ošetření nádrží od parazitů. Na rybích farmách to není neobvyklé. V lososech je možné najít celou řadu chemikálií, které ohrožují i člověka.” Kurt říká přímo: “Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě”.
Je losos z farmy jedno z nejjedovatějších jídel na světě?
Rybolovný průmysl v Norsku přináší 4 miliardy dolarů ročně a je na druhém místě po ropě. Hlavní problém norských chovatelů jsou takzvané rybí vši, které parazitují na těle ryby a mohou ji zabít. Mořské rybí vši vyvíjejí odolnost vůči jakýmkoli chemikáliím, proto chovatelé používají neustále účinnější pesticidy.
“To se negativně projevuje na rybách. Až 50% tresek se na farmách rodí s mutacemi, například nemohou zavřít ústa. Je to genová mutace a aby zmizela, musí v moři přežít osm generací. Pokud člověk uvidí takovou rybu, jíst ji nechce, ale pokud se odřízne hlava, nikdo si toho nevšimne.”
Losos je také předmětem mutací a Kurt nám předvedl, jak se čerstvé maso z lososa rozpadá při kuchání. “To by nemělo být, maso by mělo být pružné. Jak víte, divoký losos má 5 – 7% tuku a uměle chován 15 – 34% tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny. V důsledku toho se tato ryba stává jednou z nejjedovatějších ve světě.”
Francouzský toxikolog Jerome Ryuzzen v průběhu svého výzkumu potvrdil slova Kurta Oddekalva: “Ve skutečnosti je stupeň kontaminace uměle chovaného lososa velmi vysoký. Až 5 krát je toxičtější a škodlivý než jakékoliv jiné produkty. Tímto toxinům je třeba se vyhnout, jinak riskujeme zdraví. ”
Průvodce bezpečnou konzumací lososa. Vlevo je losos z farmy, vpravo divoce žijící.
Losos z farmy: Má mnoho tuku, v tuku jsou nahromaděné toxiny a jedy se kterými se setkal během chovu na farmě. Ohrožuje oceány i velryby, je dobarvený. Lékaři varují ženy a děti, aby se mu vyhýbali.
Oproti tomu volně žijící losos přináší samé benefity, ale na toho v Česku zapomeňte, toho jste viděli maximálně dneska na obrázku.
Losos a GMO
Losos se může stát prvním geneticky modifikovaným živočichem, který bude schválen pro lidskou spotřebu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rozhodl, že geneticky modifikovaný losos, který roste dvakrát rychleji než jeho nemodifikovaný protějšek, je neškodný jak pro konzumaci, tak pro životní prostředí.
“Existuje možnost, že tato ryba se dříve či později dostane do oceánů,” řekl Discovery News Brian Ellis, rostlinný biotechnolog z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. “Myslím, že budeme-li pokračovat tímto směrem, měli bychom být připraveni na dosud neznámé následky.”
Co v něm vlastně je?
Hodně tuku, ve kterém se hromadí toxiny. DDT, způsobuje rakovinu a úmrtí novorozenců. Viry, insekticidy, GMO zrna a vedlejší živočišné produkty (krmí se granulemi z různého šrotu a odpadu co zbude po výrobě potravin), dodaná barviva, zpomalovače hoření (?) spojené s nízkým IQ a hyperaktivitou, PCB – nebezpečná látka, způsobuje rakovinu, poškozuje imunitní systém a nervovou soustavu.
Lososi z farem trpí mutaceni a deformitami.
Pohled na takto nemocné zvíře vzbuzuje spíš hrůzu a smutek, než chuť na oběd.
Je losos z farmy jedno z nejjedovatějších jídel na světě?
Lososi jsou kropeni jedovatými pesticidy přímo z hadice. Na obrázcích vidíte barevné grafy, kde farmový losos dalece překračuje zatížení toxickými látkami v porovnání s jinými vzorky potravin. Konzumace tohoto masa představuje závažné zdravotní riziko. Rybí farmy znečišťují své okolí, ve Vietnamu si místní stěžují na velké znečištění okolních vod. Losos kromě pesticidů obsahuje také rtuť a v případě finských chovů dokonce radioaktivitu, v souvislosti s výbuchem Černobylu, přestože už je to tak dávno. Obsahuje další těžké kovy, dioxiny, PCB, atd. Tato ryba už není zdravá, protože okolnosti jejího chovu jsou naprosto jiné, než v minulosti.
připravila Alue
www.aluska.org 2019
Facebook komentáře