Autor: Ondřej Horecký.
indický pokrm z červené čočky a květáku
Dhal (vyslovuj ,,dhál“) je indický vegetariánský pokrm z luštěnin, většinou z čočky. Tato verze receptu na čočkový dhal s květákem je trochu upravená našim poměrům, ale o nic méně chutnější.
Pro přípravu dhalu nezapomeňte koupit kardamom a korma pastu, kterou seženete v každém větším Tescu (více viz dole).
Skvělá zpráva pro vás je, že červená čočka je už loupaná, proto se nemusí namáčet a navíc tolik nenadýmá.
Video-recept na náš dhal
(Textový) recept na čočkový dhal s květákem
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 3 lžíce korma pasty Patak
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 9 kardamonových tobolek rozdrcené v hmoždíři
- 250 g červené čočky
- 400 ml kokosového mléka
- 800 ml zeleninového bujónu
- 1 větší květák, nakrájený na růžičky
- 1 lžička mletého chilli nebo půl čerstvé
Postup
-
Dvakrát propláchněte v hrnci čočku.
-
Do velkého hrnce nalijte olej, přihoďte cibulku a korma pastu. Dobře promíchejte a arestujte asi 4 min.
-
Přihoďte mrkev a kardamon a smažte další 3 minuty.
-
Přidejte čočku, kokosové mléko a 400 ml bujónu. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.
-
Přidejte květák, zbytek bujónu a chilli a vařte na mírném ohni, už bez
pokličky, asi 35 minut nebo dokud nejsou květák, mrkev i čočka měkké.
Poznámky
Podávejte samotné, s rýží nebo chlebem či indickými plackami naan.
Tipy
Kokosové mléko můžete vynechat a dát místo něj bujón, chuť ale nebude tak smetanová.
Místo mrkve zkuste příště pro obměnu sladký brambor. Chuťově i vzhledem jsou si velmi podobné.
Korma pastu použijte tu od firmy Patak (viz foto), jiné korma pasty jsou chuťově i konzistenčně zcela odlišné. Koupíte ji v každém větším Tescu anebo v indických krámcích. Zbytek pasty můžete odložit do ledničky a použít v budoucnu jako ochucovadlo do různých omáček, polévek, jako nátěrku do bagety nebo ji smíchat s jogurtem a v této směsi naložit maso.
Nesehnali jste korma pastu? Nevadí! Náhradu si můžete vyrobit sami smícháním indického koření (garam masala apod.) s olejem.
Dál je skvělý na zamražení! Rozdělte si ho na menší porce, ať je vždy po ruce.
Zdroj: https://www.epochtimes.cz/2019/08/01/cockovy-dhal-s-kvetakem/
Facebook komentáře