Červené víno nejen těší naše chuťové buňky, ale v poslední době si získalo i pozornost vědců, kteří zkoumají jeho potenciální zdraví prospěšné vlastnosti. Jednou z klíčových složek červeného vína, která je spojována s řadou příznivých účinků, je resveratrol.
Resveratrol: Zdraví prospěšná sloučenina
Resveratrol je přírodní sloučenina s antioxidačními účinky, která se nachází v kůře hroznů a také v některých druzích ořechů a bobulovin. V červeném víně vzniká během fermentačního procesu, kdy skořápka hroznů interaguje s moštem. Tuto látku výzkumy spojují s několika zdraví prospěšnými vlastnostmi.
V knize Doba jedová a Covidová od autorů Anny Strumecké a Jiřího Patočky jsou popsány jedovaté látky v potravinách a lécích, kterým by se lidé měli vyhnout. Nicméně tato kniha obsahuje i tipy na zdraví prospěšné látky, které autoři doporučují konzumovat a jednou z těchto látek je resveratrol obsažený v červeném víně. V knize se píše:
„Laboratorní studie ukazují, že resveratrol prodlužuje dobu života nejenom kvasinkám, ale i červům, octomilkám, rybkám a myším. Klinické studie o působení resveratrolu u lidí prokázaly jeho protizánětlivé účinky, zlepšení srdeční činnosti, onkostatické (protinádorové) působení i prevenci Alzheimerovy nemoci.“
Červené víno proti nezdravému životnímu stylu
I přestože se možná nezdravě stravujete a kouříte, tak červené víno díky resveratrolu dokáže tyto nezdravé návyky eliminovat. V knize se píše:
„Působením resveratrolu je vysvětlován tzv. francouzský paradox. Vědci nemohli dlouho přijít na to, proč mají Francouzi (a Řekové) oproti očekávání menší frekvenci srdečně-cévních onemocnění a rakoviny i nižší výskyt obezity, i když kouří a jedí tučná, vysoce kalorická jídla. Přestože mnozí badatelé připisovali tyto prospěšné účinky konzumaci červeného vína, teprve odhalením mechanismů působení resveratrolu, který je ve víně obsažen, umožnilo tyto domněnky vysvětlit vědecky.“
Resveratrol: Zabraňuje vzniku krevních sraženin a chrání mozek
Poškození mozku, srdce a krevní sraženiny jsou v dnešní době na vzestupu díky „vakcínám“, které politici pod nátlaky a vydíráním vnutili mnohým lidem. V knize se však můžeme dozvědět, že resveratrol chrání mozek a zabraňuje krevním sraženinám, díky svým antioxidačním vlastnostem:
„Volné kyslíkové radikály jsou v současné době považovány za základní příčinu mnoha onemocnění a látky s antioxidačními účinky jsou široce doporučovány a používány jako účinná prevence i terapie. Resveratrol omezuje poškození kardiovaskulárního systému v důsledku oxidativního stresu tím, že neutralizuje volné kyslíkové radikály i reaktivní dusíkaté radikály. Oproti jiným antioxidačním látkám má resveratrol schopnost pronikat hematoencefalickou bariérou do mozku a chránit tak i mozek a nervové buňky. Resveratrol snižuje rovněž srážení krevních destiček, a tak zabraňuje vzniku krevních sraženin – trombů.“
Prodlužování Života: Červené Víno a Délka Života
Střídmá konzumace červeného vína je spojována s některými statisticky významnými přínosy pro délku života. Studie naznačují, že umírněná konzumace červeného vína může prodloužit lidský život. Podle některých zpráv mohou muži a ženy, kteří si občas dopřejí skleničku červeného vína, žít déle o několik let ve srovnání s těmi, kteří jej nepijí.
„Červené víno je tajemstvím mého dlouhého života,“ prozradila svůj lék na dlouhověkost 108letá žena narozená v Dánsku, Julie Iversonová.
Odpovědná konzumace a střídmost
Naopak nadměrné pití červeného vína může poškodit játra a nervový systém a v knize se dozvíme varování, že může poškodit i kardiovaskulární systém:
„Není ovšem tajemstvím, že chronická konzumace alkoholu zvyšuje riziko poškození kardiovaskularního systému. Za mírnou a zdraví prospěšnou konzumaci se považují dva nápoje denně (cca 2 dcl vína, 10 – 30g alkoholu). Avšak ani vědci se neodvažují doporučovat abstinentům každodenní konzumaci vína. Zjistilo se totiž, že resveratrol působí příznivě v nízkých dávkách, zatímco vysoké dávky některé nemoci naopak vyvolávají.“
Opět platí pravidlo; Všeho s mírou.
Závěr
Červené víno může být nejen lahodným doplňkem k jídlu, ale také zdravím prospěšným nápojem díky resveratrolu. Pamatujte však, že klíčem k maximálním přínosům je střídmá konzumace. Užívejte si červené víno zodpovědně a s radostí, a může vám přinést nejen okouzlující chvíle, ale i posílit vaše zdraví.
Pokud jste abstinenti, tak příroda vám resveratrol nabízí i v nealkoholickém jídle. Tuto látku naleznete také ve vavřínu (bobkový list) a syrových hroznech. Dále pak v ořeších, jako jsou vlašské, pekanové a pistáciové. Hodně je také obsažen v bobulovém ovoci, které lidé mají na zahrádkách, jako jsou například švestky.
Facebook komentáře