Jód, často přehlížená a tragicky nedoceněná mikroživina, je pro vaše zdraví důležitější, než si možná uvědomujete. Ve skutečnosti může být klíčem ke zlepšení vaší celkové imunity a pomáhá v boji proti neuvěřitelnému nárůstu autoimunitních poruch, z nichž mnohé připravily půdu pro rozvoj poruch štítné žlázy a rakoviny.
Již desítky let víme, že naše tělo potřebuje jód pro řadu tělesných funkcí. V roce 1924 se první zpráva o vysoké míře výskytu strumy (zvětšení štítné žlázy, z nichž 90 procent je způsobena nedostatkem jódu) v určitých zeměpisných oblastech shodovala s vyšší mírou úmrtnosti na rakovinu. Ukázalo se, že souvislost mezi nedostatkem jódu a rakovinou prsu, žaludku, štítné žlázy, prostaty, endometria, vaječníků a kolorektálního karcinomu je „modifikovatelné riziko“, což znamená, že máme moc snížit riziko těchto a možná i jiných forem rakoviny. .
A je překvapivě jednoduché to vyřešit.
Může to vyžadovat přidání dobrého jódového doplňku do vaší každodenní rutiny, nebo to může znamenat, že rutinní protřepávání trochou správné soli do jídla může mít velký vliv.
Přesto i v naší moderní společnosti zůstává nedostatek jódu příčinným faktorem vážných zdravotních stavů kvůli časté neinformovanosti. Neuvěřitelných 97 procent Američanů má nedostatek jódu. Je evidentně do očí bijící, že v důsledku toho je až příliš mnoho z nás zranitelných vůči řadě zbytečností (a snadno se jim lze vyhnout).
Proč to tak je?
Nedostatek jódu je spojen s mnoha nejničivějšími zdravotními poruchami naší doby – včetně hypertenze, srdeční arytmie, cukrovky, onemocnění mozku, syndromu polycystických ovarií a fibrocystického onemocnění prsu.
„Nedostatek jódu je považován za hlavní preventabilní příčinu intelektuálních deficitů, kterým lze předejít,“ uvádí přehledový článek z roku 2014 publikovaný v Endocrine Development.
Dostatečná hladina jódu může zvýšit apoptózu (smrt rakovinných buněk) a způsobit zmenšení nádorů.
Vzhledem k tomu, že jód hraje tak zásadní roli v našem zdraví, obrátil jsem se na Dr. Davida Brownsteina, světově uznávaného odborníka na jód a autora knihy „Jód: Proč ho potřebujete, proč bez něj nemůžete žít.“ Brownstein věří, že tento kritický prvek nejen zlepšuje imunitu, podporuje činnost nadledvinek, chrání prsa, snižuje fibromyalgii, normalizuje hormonální poruchy, napomáhá trávení a předchází mentální retardaci, ale také že hraje zásadní roli v prevenci rakoviny.
Boření mýtů o jódu
Existuje mnoho dezinformací o jódu, ale hlavní věc, kterou je třeba si zapamatovat, je, že jód není toxická látka, které bychom se měli za každou cenu vyhýbat. Právě naopak, jód je látka, bez které se prostě neobejdeme.
Proč je tedy tento životně důležitý chemický prvek tak nepochopený?
Mýtus č. 1
Nemusíme doplňovat, protože dostatek jódu přijímáme z kuchyňské soli.
Jodizovaná sůl byla poprvé prodána ve Spojených státech v květnu 1924 a v té době byla považována za zázrak veřejného zdraví. Doporučená denní dávka (RDA) jódu byla původně stanovena ve snaze zabránit epidemii strumy (zvětšené štítné žlázy způsobené nedostatkem jódu).
Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že množství jódu přidávaného do rafinované soli ve skutečnosti ani zdaleka neodpovídá potřebám našeho těla.
Tak o co jde?
RDA jódu je 150 mikrogramů soli. Vzhledem k tomu, že Američané přijmou každý den více než RDA rafinované stolní soli prostřednictvím zpracovaných potravin a podle obrovského množství vařeného jídla, proč nedostáváme dostatek jódu ze zpracované soli?
Jedním z důvodů je, že pouze asi 10 procent jódu v naší zpracované soli je absorbováno tělem. Takže staré rčení, že „jste to, co jíte“ není tak úplně pravda. Ve skutečnosti jste tím, co vaše tělo dokáže absorbovat, strávit a zpracovat.
Sůl je také dlouho démonizována mnoha lékaři a zdravotními „odborníky“, kteří nás běžně nabádají, abychom snížili množství soli, které jíme, a přijali diety s nízkým obsahem soli.
V důsledku toho klesly hladiny jódu za posledních 40 let o více než 50 procent, jak uvádí Centers for Disease Control and Prevention (CDC) National Health a Nutrition Examination Survey. Výsledek? Dokonalá katastrofa, která dohnala téměř celou populaci USA a dalších západních zemí k nedostatku jódu.
Mýtus č. 2
Jódové doplňky způsobují poruchy štítné žlázy.
Podívejme se na fakta. Hladiny jódu za posledních 40 let klesly o více než 50 procent, jak bylo uvedeno dříve. Poruchy související se štítnou žlázou (Hashimotova choroba, Gravesova choroba a rakovina štítné žlázy, abychom jmenovali alespoň některé) však nadále narůstají alarmujícím tempem. Je důležité, abychom se dozvěděli o spojení s jódem a o jednoduchých způsobech, jak tuto kritickou mikroživinu doplnit.
Máte nedostatek jódu?
Pro zjištění nedostatku jódu jsou k dispozici testy moči a krve. Dalším způsobem, jak otestovat nedostatek jódu, je jódový „náplasťový“ test.
Chcete-li provést test, jednoduše „natřete“ náplast s jódem na kůži, asi dva 5 cm krát 5 cm na vnitřní stranu předloktí. Pokud máte vážný nedostatek jódu, jód se vstřebá do vaší pokožky a během osmi hodin zmizí z dohledu. Pokud zmizí kdykoli do 24 hodin, máte nedostatek této mikroživiny. Ale pokud má vaše tělo dostatečné zásoby jódu, náplast vybledne za déle než 24 hodin.
Tinktura jódu je k dostání ve většině drogerií nebo si ji lze objednat online. J Crow’s Lugol Solution of Iodine (kombinace jódu a jodidu) existuje již od roku 1829 a je spolehlivou značkou. Často ho najdete ve své oblíbené lékárně nebo si ho můžete objednat také online.
Řešení nedostatku jódu
Nebojte se nasypat do jídla trochu soli, pokud je to správný druh. Ve skutečnosti může být omezení skutečné soli nebezpečné. Přidáním skutečné soli do svého jídelníčku uděláte svému tělu službu. Je však důležité vědět, která sůl je ochranná a která ne.
Když vyměníte rafinovanou, zpracovanou kuchyňskou sůl za nerafinovanou, přírodní sůl, jako je himalájská sůl nebo černá sůl, je pravděpodobnější, že doplníte potřebnou dávku jódu svému tělu.
Brownstein doporučoval, aby průměrný dospělý člověk konzumoval mezi polovinou čajové lžičky a jednou čajovou lžičkou nerafinované soli denně.
Jód se také hojně vyskytuje v mořských plodech ulovených ve volné přírodě, chaluhách, wakame, nori a dokonce i potravinách vyrobených na souši, která byla kdysi niž než hladina moře. Mezi další dobré zdroje patří organický jogurt a mléko krmené trávou spolu s vejci, fazolemi lima a sušenými švestkami.
Doplněk s jódem
Množství dávkovaní doplňku jódu je určeno mnoha faktory, včetně množství nedostatku, vaší tělesné hmotnosti a dalších faktorů. V tomto případě „více“ není vždy lépe a „trochu“ může být na dlouhou trať. Obraťte se prosím na svého důvěryhodného zdravotního poradce, abyste se ujistili, že je tato léčba pro vás správná, a abyste určili dávkování.
Překlad: Martin Kirschner (www.vipnoviny.cz)
Zdroj: theepochtimes.com
Facebook komentáře