autor: František Hobizal.
Nabídka králičího masa v obchodech je minimální a i proto ho každý Čech v průměru zkonzumuje pouze cca 2,5 kg za rok.
Králičí maso považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu. Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování.
V tomto mase převažují tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s nasycenými mastnými kyselinami.
Kalorická hodnota králičího masa je přibližně stejná jako u masa telecího. Obsahuje 20% bílkovin a proto ho nelze přehlížet ani po stránce výživné.
http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/peceny-kralik-se-slaninou/
Ingredience
králík 1 ks nebo 4 stehna
anglická slanina nebo uzený bůček 200 g
trocha olivového oleje
cibule 2-3 ks
česnek 1 ks
špenát 500 g
máslo 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Krok 1
Králíka naporcujte, opláchněte a osušte. Obalte ho plátky slaniny nebo slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a vložte do trouby, předehřáté na 200 °C. Maso nechte ze všech stran opéci, pak k němu přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek, vše lehce osolte a opepřete.
Krok 2
Teplotu trouby snižte na 170 °C, králíka přikryjte a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké. Občas ho přelijte vypečenou šťávou.
Krok 3
Ke konci pečení pekáč odkryjte a nechte maso trochu zezlátnout. Opláchnutý špenát vsypte na rozpuštěné máslo, trochu osolte a krátce poduste – nechte špenát jen trochu zavadnout. Dochuťte ho solí, pepřem a případně rozdrceným česnekem.
Krok 4
Králíka podávejte se špenátem, vařenými bramborami, noky či bramborovými knedlíky.
Facebook komentáře