Banán obsahuje bohaté ionty draslíku, vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Lahodné a výživné banány nejsou jen zdravou svačinkou, ale jsou také skvělé pro prevenci rakoviny, kardiovaskulárních chorob, ztráty paměti a zmírňují úzkost.
Co může udělat denní konzumace banánu pro lidské tělo?
-
Prevence rakoviny
Zpráva publikovaná v International Journal of Cancer v lednu 2005 dokumentuje 13letou studii ze Švédska zahrnující 61 000 žen ve věku 40 až 76 let, která zjistila, že ženy, které jedly alespoň čtyři banány týdně, měly o 50 procent nižší riziko rakoviny ledvin.
Stejně tak ženy, které jedí kořenovou zeleninu, jako je mrkev a řepa, mají nižší výskyt rakoviny ledvin.
Japonská studie (pdf) zjistila, že zralé banány mohou posílit lidské imunitní buňky, aby produkovaly faktory nekrotizující nádory (TNF), které můžou bojovat s abnormálními buňkami.
Čím tmavší skvrny na banánové slupce, tím více posiluje imunitní systém. Banány se žlutou slupkou s tmavými skvrnami zvyšují osmkrát více počet bílých krvinek než banány se zelenou slupkou.
Výzkumné vyhodnocení publikované ve Frontiers in Oncology v roce 2021 popsalo, jak banánové extrakty předcházejí různým typům rakoviny a bojují proti nim tím, že regulují různé dráhy vedení buněčných signálů. Botanické chemikálie v banánech mohou být použity k vývoji víceúčelových léků pro léčbu rakoviny.
-
Prevence kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních chorob
Banány jsou bohaté na hořčík. Hořčík pomáhá snižovat riziko aterosklerózy tím, že snižuje plazmatický oxidovaný lipoprotein s nízkou hustotou, také známý jako špatný cholesterol. Mají také hodně draslíku, který řídí krevní tlak a reguluje srdeční frekvenci.
Arytmie a zvýšený krevní tlak jsou příznaky nedostatku draslíku. Správné množství draslíku může stabilizovat podrážděnost nervů a svalových buněk do normálního rozmezí, čímž udržuje správnou funkci srdce.
Zpráva publikovaná v European Heart Journal v roce 2022 popisuje 19 letou studii 11 267 mužů a 13 696 žen, která zjistila, že ti s nejvyšším příjmem draslíku měli o 13 procent nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění než ti s nejnižším příjmem draslíku.
Riziko vzniku nebo recidivy kardiovaskulárních onemocnění bylo o 11 procent nižší u žen a o 7 procent u mužů.
Výzkum ukázal, že konzumace více potravin bohatých na draslík může zabránit srdečním onemocněním a mrtvici, zejména u žen.
Banány také obsahují hodně ve vodě rozpustných vláknin, které jsou nezbytné pro prevenci srdečních chorob.
Studie publikovaná v JAMA Internal Medicine v roce 2003 ukázala, že konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou banány, může zabránit srdečním onemocněním. Studie se zúčastnilo více než 9 700 dospělých v USA. Během let sledování vědci zjistili, že riziko ischemické choroby srdeční a kardiovaskulárních onemocnění se snížilo o 12 procent a 11 procent, respektive u těch, kteří konzumovali nejvíce vlákniny denně (průměrně 20,7 gramů) ve srovnání s těmi, kteří jedli nejméně (průměrně 5,9 gramu).
Lidé s nejvyšší denní konzumací ve vodě rozpustné vlákniny také zaznamenali snížení rizika srdečních onemocnění, a to o 15 procent. Úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční se snížila o 24 procent a pravděpodobnost onemocnění srdce se snížila o 15 procent.
Tato konkrétní skupina účastníků měla také o 10 procent nižší pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárního onemocnění, přičemž úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění také klesla o 12 procent.
-
Prevence ztráty paměti
Banány jsou skvělým zdrojem vitamínu B6. Vitamin B6 reguluje hladinu homocysteinu v krvi a zlepšuje kognitivní schopnosti.
Ve studii publikované v The American Journal of Clinical Nutrition v březnu 1996 provedli vědci z Tufts University v Bostonu kognitivní testy na 70 mužích ve věku 54 až 81 let.
Zjistili, že subjekty s vyšší hladinou vitaminu B6 dosahovaly lepších výsledků ve dvou testech paměti.
Výzkum ukazuje (pdf), že konzumace ovoce bohatého na draslík pomáhá studentům zlepšit koncentraci a efektivněji studovat. Škola v Anglii pomohla 200 studentům složit zkoušku tím, že jim o snídani, přestávce a obědě dávala banány, aby zlepšila jejich mozkovou kapacitu.
-
Emocionální regulace, úzkost a úleva od deprese
Banány obsahují tryptofan, který lidské tělo dokáže přeměnit na serotonin. Serotonin dokáže uvolnit tělo, zmírnit úzkost a navodit pocit radosti.
Banány také obsahují vitamíny skupiny B, které hrají zásadní roli v lidském nervovém systému, protože koenzymy koordinují chemické reakce v těle.
Studie publikovaná v časopise Human Psychopharmacology: Clinical & Experimental v roce 2022 dokumentovala účinky vysokých dávek vitaminu B6 na 478 účastnících.
Klinická studie zjistila, že konzumace vysokých dávek vitaminu B6 může snížit úzkost a depresi.
Jiná studie, publikovaná v Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences v roce 2017, poukázala na to, že banánová dužina a slupka mají funkce proti úzkosti, depresi a zlepšují paměť, pravděpodobně díky svým antioxidačním účinkům.
Někteří lidé by se neměli přejídat banány
Lidé s onemocněním ledvin
Metabolická funkce draslíku je abnormální u pacientů s akutní a chronickou nefritidou, renální insuficiencí a jinými onemocněními ledvin, pokud jedí příliš mnoho potravy bohaté na draslík.
V důsledku toho se může objevit hyperkalémie a příznaky, jako je svalová slabost, ospalost a pomalá srdeční frekvence.
Proto National Kidney Disease Foundation navrhuje, aby se pacienti s onemocněním ledvin vyhýbali banánům a místo nich si dali jablka.
Diabetici
Obsah cukru v banánech je vysoký. Lidé s cukrovkou by si měli dávat pozor na množství, které jedí.
Podle ministerstva zemědělství USA obsahuje 100 gramů banánů asi 15,8 gramů cukru.
Vzhledem k tomu, že banány obsahují více vlákniny a odolného škrobu, které lidské tělo nedokáže vstřebat, jejich glykemický index není vysoký, takže nezpůsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
Podle School of Public Health Harvardské univerzity je glykemický index zralých banánů 51. Glykemický index polozralých banánů je pouze 42, ale stále je to vyšší hodnota než u jablek, u kterých je asi 36.
Překlad: Martin Kirschner (www.vipnoviny.cz), Zdroj: theepochtimes.com
Facebook komentáře